• Az FIA rali Európa-bajnokságra visszatérő norvég pilóta világklasszis teljesítményt nyújtott a Rally Hungaryn
  • Lukjanjuk, az orosz rakéta a büntetését követően négy szakaszgyőzelmeket aratott
  • Herczig az utolsó előtti gyorsaságin, defekt miatt vesztette el a dobogós helyezést Nyíregyházán
  • Ifjabb Érdi Tibor minden szakaszt megnyerve hódította el az ERC2 kategória első helyét

Andreas Mikkelsen győzedelmes visszatérését ünnepelte a rali Európa-bajnokságon, miközben Alekszej Lukjanuk bajnokként vágott vissza a kétkedőknek a Rally Hungaryn: szakaszokat nyert és szerzett hét értékes pontot, amivel nagy lépést tett a hőn áhított második Európa-bajnoki címe felé.

Az orosz rakéta izgalmas csatát vívhatott volna Mikkelsennel a győzelemért, hiszen szombaton öt gyorsasági szakasz után mindössze 5.1 másodperc volt a hátránya a norvéggal szemben, de azután öt perccel korábban érkezett a soron következő időellenőrző állomásra, aminek következtében ötperces büntetést kapott. Ezzel elszálltak a győzelmi reményei, ám nem adta fel, négy szakaszgyőzelmet aratott, aminek köszönhetően a tizennyolcadikról a 13. helyre zárkózott fel.

A Mikkelsen, Floene kettős hét szakaszsikerrel és meggyőző teljesítménnyel nyerte meg az idei első versenyét, ráadásul egy magyar csapat, a Topp-Cars Rally Team színeiben egy Škoda Fabia Rally2 Evo versenyautóval.

„2020-ban eddig veretlen vagyok, remek hétvége volt – ugrott fel a kocsija tetejére az utolsó gyorsasági céljában a három világbajnoki futamot nyerő Mikkelsen – Az elmúlt években nem versenyeztem, csak teszteltem, és az aszfalt nemigen feküdt nekem, talán sokan azt is gondolhatták, nem tudok többé ezen a talajtípuson vezetni. Örülök, hogy eljöttem ide, és megmutattam, még megy, és gyorsak vagyunk. Óriási köszönetet kell mondanom a csapatomnak, a Topp-Carsnak, hogy elhozták nekem ezt az autót, hibátlanul ment egész hétvégén, ahogy a Skodának is, amiért megépítette. 2017-ben már kipróbáltam, akkor is szerettem, de sok minden történt azóta, és mostanra még jobb lett. Egész hétvégén úgy éreztem, uralom az autót, remekül ment a versenyzés. Jó volt a stratégiánk, nem vállaltunk túl nagy kockázatot, de azért gyorsak voltunk, így azért elég élvezetes!”

A BMA Autosport Hyundai i20 R5-ösét vezető Grégoire Munster másodikként ért célba az abszolútban és megnyerte az ERC1-es vagyis a junior kategóriát, megelőzve az elképesztő hajrát produkáló spanyol Efrén Llarenát, aki pályafutása legjobb eredményét érte el.

„Nagyon elégedett vagyok a hétvégénkkel, rendkívül trükkös verseny volt – mondta Munster. – Az első nap nyomtuk neki, időnként egészen jó tempót diktáltunk, utóbb pedig az előny megtartása volta terv. Nem akartunk kockázatot vállalni, örülünk az eredménynek, annak hogy fejlődünk, és köszönjük a csapatnak a fantasztikus munkát.”

A magyar szurkolók leginkább Herczig Norbertre figyeltek, főleg azok után, hogy a MOL Racing Team pilótája felzárkózott a harmadik helyre, s jó darabig tartotta is azt. Ám egy defekt az utolsó előtti gyorsasági szakaszon meghiúsította dobogós álmait.

Pedig addig remekül mentek a dolgai, szombaton egyáltalán semmi rumlija nem volt, s bár vasárnap délelőtt két lassú defektet is kapott, ez nem akadályozta meg abban, hogy tartsa a harmadik helyet, és úgy ment ki az utolsó körre, hogy ahol lehet, nyomja a gázt, ahol meg nem, ott próbál lábujjhegyen autózni. Ez volt az egyetlen működőképes taktika, ám az utolsó előtti gyorsasági murvás részén ennek ellenére sem tudta elkerülni a defektet, ami miatt a hatodik helyre esett vissza az abszolútban.

„Rettentően csalódott vagyok, hogy egy jó tempóval teljesített versenyen egy defekten múlt a dobogós helyünk – mondta Herczig. – Pedig kitaláltuk a taktikát az utolsó körre, a tiszta szakaszon ráálltunk a gázra, és a következőn is jó volt a tempónk, el is döntöttem, hogy a végén, a murvás részen úgy megyek majd, mintha tojásokon lépkednék. Ennek ellenére bal első defektet kaptunk… Az Európa-bajnokságon egyébként is nagy dolog dobogóra állni, magyar közönség előtt pedig még jobb lett volna. Nagyon sok buzdítást kaptunk, ezért is sajnálom a történteket.”

A magyar bajnoki futamot szombaton megnyerő Hadik András, Kertész Krisztián kettős volt a második legjobb magyar páros az ERC-ben – a 11. helyre zárkózott fel, de még ennél is jobban örült annak, hogy a hazai bajnokságban átvette a vezetést.

„Volt egy apró gondunk vasárnap, folyamatosan beesett a fékpedál, emiatt lassabban mentünk, de az első kör utáni szervizben a fiúk megpróbálták megoldani a problémát. Gyűjtjük a kilométereket, mert azok nagyon kellenek, ráadásul egy ilyen autóval mindig élmény versenyezni” – mondta a nyíregyházi verseny tavalyelőtti győztese.

Az ERC2-es kategóriában az Érdi Tibor, Csökő Zoltán kettős kétséget sem hagyott afelől, hogy uralja a hazai pályát – mind a 16 gyorsasági szakaszt megnyerve totális győzelmet aratott, és nagy lépést tett harmadik ERC2 bajnoki címe felé.

„Könnyedén ment minden ezen a hétvégén, mondhatjuk, hogy a nehéz gyorsaságik ellenére ez volt a legkönnyebb futamunk az idén. Élveztük a versenyzést, egyáltalán nem stresszeltünk, az utolsó körre már úgy mentünk ki, hogy ha a kocsival nem lesz baj, én behozom. Hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy sikerült” – mondta Érdi.

A Rally Hungary ideiglenes végeredménye (16 gyorsasági szakasz, 191.06 km után)

  1. Andreas Mikkelsen (NOR)/Ola Fløene (NOR) Škoda Fabia Rally2 Evo 1h48m31.1s
  2. Grégoire Munster (LUX)/Louis Louka (BEL) Hyundai i20 R5 +1m32.2s
  3. Efrén Llarena (ESP)/Sara Fernández (ESP) Citroën C3 R5 +2m00.3s
  4. Oliver Solberg (SWE)/Aaron Johnston (IRL) Škoda Fabia Rally2 Evo +2m04.8s
  5. Niki Mayr-Melnhof (AUT)/Poldi Welsersheimb (AUT) Ford Fiesta R5 MklI +2m08.2s
  6. Norbert Herczig (HUN)/Ramón Ferencz (HUN) Volkswagen Polo GTI R5 +2m31.4s
  7. Callum Devine (IRL)/James Fulton (IRL) Hyundai i20 R5 +2m50.3s
  8. Erik Cais (CZE)/Jindřiška Žáková (CZE) Ford Fiesta R5 MkII +3m24.3s
  9. Marijan Griebel (DEU)/Tobias Braun (DEU) Citroën C3 R5 +3m32.4s
  10. András Hadik (HUN)/Krisztián Kertész (HUN) Ford Fiesta R5 MkII +4m13.6s
  11. Josh McErlean (IRL)/Keaton Williams (GBR) Hyundai i20 R5 +4m16.8s
  12. Dominik Dinkel (DEU)/Ursula Mayrhofer (AUT) Škoda Fabia Rally2 Evo +4m35.1s
  13. Alexey Lukyanuk (RUS)/Dmitry Eremeev (RUS) Citroën C3 R5 +4m53.5s
  14. Yoann Bonato (FRA)/Benjamin Boulloud (FRA) Citroën C3 R5 +4m57.7s
  15. Miko Marczyk (POL)/Szymon Gospodarczyk (POL) Škoda Fabia Rally2 Evo +5m44.5s

FIA ERC2: Tibor Érdi Jr (HUN)/Zoltán Csökő (HUN) Mitsubishi Lancer Evolution X

FIA ERC3: Ken Torn (EST)/Kauri Pannas (EST) Ford Fiesta Rally4

FIA ERC1 Junior: Grégoire Munster (LUX)/Louis Louka (BEL) Hyundai i20 R5

FIA ERC3 Junior: Ken Torn (EST)/Kauri Pannas (EST) Ford Fiesta Rally4

Abarth Rally Cup: Andrea Mabellini (ITA)/Nicoló Gonella (ITA) Abarth 124 rally