Az ERC szabályai

Lebonyolítás

Az ERC-versenyek négy napig tartanak. Az első másfél napot a pályabejárásra fordítják. A figyelem ezután a szabadedzésekre és a Rally2 versenyzők számára a kvalifikációs szakaszra fordul. A szabadedzésen két alkalommal mennek végig a pályán, a kvalifikációs szakaszon pedig egy lehetőségük van, utóbbi eredményei alapján határozzák meg a verseny első gyorsaságijának rajtsorrendjét. Az összes többi versenyző a shakedownon fejezi be a versenyre való felkészülést, amely a kvalifikációs szakasz befejezése után kezdődik. A második nap vége felé az ünnepélyes rajt után a rally szervezői egy Szuperspeciál-szakaszt is beiktathatnak a két teljes versenynap előtt, ez a Rally Hungary programjának is a része. Minden ERC-versenyen az eseményt lezáró Power Stage-en dől el a végeredmény.

A rajtsorrend meghatározása

A kvalifikációs szakasz leggyorsabb 15 versenyzője kiválaszthatja a rajtpozícióját az első szakaszra, a leggyorsabb kvalifikáló választ először, majd a második leggyorsabb, és így tovább, amíg ki nem alakul az első 15 leggyorsabb páros sorrendje. A kvalifikációs szakasz első 15 helyezettje után, FIA elsőbbségi státusszal (FIA Priority) rendelkező versenyzők következnek, majd azok a versenyzők jönnek, akik a 2022-es FIA ERC-ben pontot szereztek, de nem szerepelnek a kvalifikációs szakasz első 15 helyezettje között, vagy nem rendelkeznek FIA elsőbbségi státusszal. Ez csökkenő sorrendben történik a 2022-es végső helyezésük szerint. A fenti csoportokban nem szereplő többi Rally2-es versenyző az utolsó, aki kiválasztja az első szakaszra vonatkozó pozícióját, és ezt a kvalifikációs szakaszok besorolása szerinti csökkenő sorrendben teszik meg.

Rajtsorrend

Első nap: Az első 15 autó kétpercenként rajtol, a többi egypercenként.

Második nap: Az első napi összesítésben az első 15 helyezett fordított sorrendben, kétpercenként rajtol, a többiek egypercenként.

Power Stage: A rajtoltatás intervallumát a Sportfelügyelők, a Versenyigazgató és a WRC Promoter képviselője határozza meg.

Pontrendszer

Az egyes kategóriák első 15 helyezettje az alábbiakban részletezett, csökkenő skála szerint kap pontot. Az előző szezonokhoz hasonlóan a pontrendszer ugyanaz, mint az összes többi FIA Regionális Rally Bajnokságban.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
30 24 21 19 17 15 13 11 9 7 5 4 3 2 1

Az ERC3 és ERC4 versenyzők esetében a lehetséges nyolcból a legjobb hét eredményt veszik figyelembe. A Junior ERC-ben (a 3. fordulótól kezdve) a hatból a legjobb öt eredmény számít. A Power Stage leggyorsabb öt versenyzője 5-4-3-2-1 arányban kap pontokat.

A csapatverseny pontozásának módja 2023-ra megváltozott, hogy a rendszer könnyebben érthető legyen. A 2023-as új szabályok szerint a pontokat az első 15 helyezett kapja, azzal a céllal, hogy a Rally2-es csapatok számára nagyobb ösztönzést nyújtson a csapatversenyben való részvételre. Ahogy korábban, most is legfeljebb három autót lehet nevezni a csapatversenybe, a háromnál több autót nevező regisztrált csapatoknak az adminisztratív ellenőrzési eljárás befejezése előtt meg kell nevezniük a pontszerző versenyzőiket. Ha nem nyilatkoznak, az adott csapat nem jogosult a pontszerzésre.

Bajnoki címek

  • FIA Európa-bajnokság a pilóták számára
  • FIA Európa-bajnokság a navigátorok számára
  • FIA Európa-bajnokság a csapatok számára
  • FIA ERC3 bajnokság a pilótáknak
  • FIA ERC3 Bajnokság a navigátoroknak
  • FIA ERC4 Bajnokság a pilótáknak
  • FIA ERC4 Bajnokság a navigátoroknak
  • FIA Junior ERC bajnokság (csak versenyzők számára)

Gumik

Az ERC-pontok megszerzéséhez a versenyzőknek regisztrált gyártó gumiabroncsait kell használniuk. A 2023-as évre a Hankook, a Michelin, az MRF és a Pirelli regisztrált. A gumiabroncsok használata kategóriánként korlátozott. A gumiabroncsok használatának és költségeinek ellenőrzésére, valamint az esélyegyenlőség fenntartására irányuló intézkedések részeként jelentős változások történtek az FIA ERC 2023-as gumiabroncs-szabályzatában.

Csak az FIA által közzétett listán meghatározott abroncstípusok használata engedélyezett, és a gumiabroncs-beszállítók kötelessége, hogy naprakész listát vezessenek a vonalkódokról és a megfelelő abroncstípusokról, beleértve a keveréket is. Ezt a listát minden egyes versenyen a gépátvétel befejezése előtt az FIA technikai küldöttjének kell átadni.

Az FIA technikai küldöttje kijelölheti vagy megtilthatja bizonyos vonalkódszámok használatát, és új vagy használt gumiabroncsokat is kiválaszthat az FIA-hoz benyújtott referenciamintákkal való összehasonlító elemzésre.

Az ERC aszfaltos versenyeihez minden FIA által nevezett gumiabroncs-beszállító az FIA által közzétett listán egy specifikációjú száraz gumiabroncsot jelölhet meg, amelyet háromféle keverékben, de azonos mintázatban szállítanak. Ezenkívül minden FIA által nevezett gumiabroncs-beszállító az FIA által közzétett listán megjelölhet egy nedves gumiabroncs-specifikációt. Az ERC murvás fordulóin minden FIA által nevezett gumiabroncs-beszállító az FIA által közzétett listán megnevezhet egy specifikációjú, három keverékből álló, de azonos mintázatú murva-abroncsot.

Minden beszállító jogosult egy aszfalt és egy murvás gumiabroncsot cserélni a szezon során, azzal a feltétellel, hogy a gumiabroncs cseréjéről szóló döntés visszafordíthatatlan, és arról egy hónappal korábban értesíteni kell. A gumiabroncs-szabályzat módosításai biztosítják, hogy a beszállítók által a versenyzőknek kínált gumiabroncstípusok minden versenyző számára elérhetőek és azonosak legyenek. Azzal pedig, hogy a keverékek számát ésszerű mennyiségre korlátozzák, hogy minden körülményt lefedjen, a versenyzés költségei is kezelhetővé válnak.

Tesztelés

A költségcsökkentés érdekében a tesztelés korlátozott, lényegében egy nap/rally engedélyezett.