A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a fenntarthatóságra törekvés és környezetvédelem terén elért eredményeiért rangos elismerésben részesítette a rali Európa-bajnokság magyarországi versenyét, a Rally Hungaryt.

Miként a globális sportban, úgy az autó- és motorsportban is egyre hangsúlyosabb és fontosabb a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás és a fenntarthatóvá válás, amit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2011-ben létrehozott környezetvédelmi akkreditációs programja is mutat. A program célja, hogy világszerte segítse a motorsportban és mobilitási szektorban résztvevőket környezeti teljesítményük mérésében és javításában úgy, hogy ezek a résztvevők a világos és következetes környezetgazdálkodás bevezetéséhez háromlépcsős rendszerben akkreditálhatják tevékenységeiket.

A rali Európa-bajnokság magyarországi fordulója, azaz a Rally Hungary 2023-tól kezdődően tűzte ki célul, hogy javít a rendezvény környezeti teljesítményén, ami olyan jól sikerült, hogy 2024-ben első magyarországi rendezvényként megkapta az FIA kétcsillagos értékelését (a három csillag a maximum).

Ahhoz, hogy ezt a páratlan eredményt elérje, a Rally Hungary három fontos feladatot határozott meg: a környezettudatosság növelését, a környezeti és társadalmi hatások mérését, illetve a hatékony ciklusmodell kialakítását. A 2023-as versenytől kezdve számos intézkedést és szabályt vezetett be a környezet és a természet megóvásának érdekében, mint például a szelektív hulladékgyűjtés. Lényeges szempont volt továbbá partnerek bevonásával és mozgósításával a tömegközlekedés használatának népszerűsítése; az energiatakarékosságra törekvés; a folyó- és állóvizek, veszélyeztetett területek védelme; a diszkrimináció kizárása; illetve az egészségügyi és biztonsági követelmények betartatása. Utóbbihoz remek partnernek bizonyult a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ), amelynek segítségével számos, biztonsággal kapcsolatos tájékoztatás jutott el a nézőkhöz.

A Rally Hungary számára mindez ugyanakkor csak a kezdet, hiszen a cél a háromcsillagos értékelés megszerzése, amiért a jövőben mindent meg fog tenni. A környezeti hatásoknak – beleértve a víz-, talaj-, levegő- és zajszennyezést –, illetve a szervezet szén-dioxid-kibocsátásának és a hulladéktermelésének mérésével a Rally Hungary 3-5 éves célokat tűzött ki azért, hogy csökkentse a környezetszennyezést és a kibocsátást, aminek eléréséhez további fejlesztéseket tervez.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke:

„Szívből gratulálok az első magyarországi FIA-rendezvénynek, amely megkapta a kétcsillagos környezetvédelmi minősítést. Rendkívül fontos, hogy az autósport is kivegye a részét a fenntarthatóságért folytatott küzdelmünkből. A Nemzetközi Automobil Szövetség pedig nem csupán a rendezvényeket, hanem a tagszervezeteit is minősíti, így örömmel jelenthetem, hogy az MNASZ is megkezdte az átalakításokat annak érdekében, hogy környezetvédelmi minősítést kapjon a nemzetközi szövetségtől, néhány, a fenntarthatóságot célzó intézkedést pedig azonnali hatállyal már be is vezettünk.”

Weingartner Balázs, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke:

„A HUMDA számára az autósport és a környezetvédelem együtt számít kiemelt területnek. A hazai raliért végzett munkánkat kiválóan egészítik ki a zöld mobilitás területén elért eredményeink. A gyermekeink jövője nem csak a közlekedésben, hanem az élet minden területén tennünk kell, így a rendezvényszervezésben is. Az FIA kétcsillagos környezetvédelmi értékelése bíztató visszaigazolása annak a komplex munkának, amelyet végzünk. Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy a hazai ralisportnak itthon és nemzetközi szinten is méltó megbecsülésben legyen része. Ez az elismerés kiváló bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk és ezzel talán új szurkolókat is meg tudunk szólítani.”