Különleges programban vesz részt a Rally Hungary-n a Junior ERC mezőnye a Fit4Race jóvoltából – a fiatal versenyzők fizikai és mentális támogatást, performance coachingot kaptak, és kapnak folyamatosan a versenyhétvége folyamán.

A Fit4Race programot 15 évvel ezelőtt hívta életre Matics Zsolt, és a kimondottan autósport-specifikus edzésmódszer azóta nem csupán itthon, hanem a nemzetközi porondon is sikert aratott. Készült már ezen program szerint világbajnok túraautó-versenyző (Michelisz Norbert), Formula–1-es pilóta, de olimpiai ezüstérmes vitorlázó (Berecz Zsombor) is.

A jelenlegi magyar ralimezőnyből Csomós Mixivel és Herczig Patrikkal dolgozik együtt a csapat – Mixi természetesen ezen a versenyen is dedikált performance coachot kap.

De nézzük, mi az a támogatás, amit a junior ERC-pilóták kapnak!

„Az volt az ötlet, hogy segítsünk, és ne csak helyszíni tanácsadással, vagy a bemelegítéssel, hanem hosszabb távú tanácsokkal és oktatással is – mondta Matics Zsolt. –  A hét közepén a sorozat promóterének köszönhetően volt egy kötelező eligazítás, amelyen minden junior kategóriában induló versenyző részt vett, ott elmondtuk, hogy ha a hétvége folyamán bármilyen fizikai, vagy mentális segítségre, tanácsra van szükségük, várjuk őket rali specifikus gyakorlatokkal, módszerekkel. Nagyon nyitottak voltak rá, és négy-öt versenyzőpáros minden nap visszajár hozzánk.”

Már maga a reggeli bemelegítés is nagyon érdekes, hiszen a Fit4Race szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek arra, ami a raliban a legfontosabb, hogy a vizuális ingert kombinálják a hallottakkal – ennek érdekében bevonják a navigátorokat is a munkába. Egyszerűnek tűnő gyakorlatokkal érik el, hogy már azelőtt bekapcsoljon a „raliversenyző agy”, hogy a páros beülne a versenyautóba.

Előfordul, hogy azért kérnek segítséget, mert beköt egy izom, vagy nem tud a versenyző megfelelően koncentrálni, vagy ellenkezőleg, éppenhogy túl sokat agyal.

„Az egyik versenyző azzal fordult hozzánk, hogy nem tud aludni éjszaka, adtunk három-négy tanácsot, hogy mit csináljon, és visszajött, hogy segített, majd másvalamiben kérte a véleményünket – folytatta Matics Zsolt. – Tudunk performance checket is végezni, öt perc alatt felmérjük, hogy milyen állapotban van a versenyző, és össze tudjuk hasonlítani az előző napi állapotával, így tudjuk alakítani a feladatokat. Az egyik versenyzőnél észrevettük, hogy túl hirtelen akar túl sok mindent csinálni, és miután ellenőriztük a navigátorral, hogy tényleg így van, a bemelegítést már úgy csináltuk, hogy ezt a „tünetet” csökkenteni tudjuk. A raliban az a legfontosabb, hogy a versenyző mindig az adott pillanatban legyen, se előrébb, se hátrébb, mert egyszerűen ez kell ahhoz, hogy ne hibázzon. Ha elérjük ezt az állapotot, drasztikus dolognak kell történnie, hogy ebből kizökkenjen.”

Ennek a munkának nyilván hosszú távon van igazi jelentősége, akkor mutatkozik meg az igazi értelme, ezért a Fit4Race alapítója szeretné tovább vinni a programot, később pedig esetleg kiterjeszteni a tapasztalt versenyzőkre is, akiknek természetesen egészen másfajta háttértámogatásra van szükségük – egyénre szabottan.