Kiváló versenyzőkkel teletűzdelt népes mezőny méreti meg magát a 2024-es FIA Rally Európa-bajnokság nyitó futamán, az április 12-14-én tartandó V-Híd Rally Hungary-n, amelyre 24 ország párosai neveztek be.

Kezdjük rögtön a címvédő Hayden Paddon és John Kennard alkotta párossal, amely természetesen megméreti magát, de rajta kívül harcba száll az ERC-pontokért:

  • 28 Rally2-es autó az FIA ERC1 kategóriában
  • 4 Rally3-as autó az FIA ERC3 kategóriában
  • 17 FIA Junior ERC-bajnokságban induló páros
  • 20 FIA ERC4 kategóriában induló Rally4-es autó
  • 4 Fiesta Rally3 Trophy versenyző

Paddon mellett további öt ERC-futamgyőztes – Efrén Llarena, Miko Marczyk, Mads Østberg, Mārtiņš Sesks és Turán Frigyes – is szerepel a nevezési listán, csakúgy, mint az FIA ER3 regnáló bajnokai, Jon Armstrong és Cameron Fair.

Az ERC négy hivatalos gumiabroncs-partnerének – Hankook, Michelin, MRF és Pirelli – mindegyike képviselteti magát, csakúgy, mint a nyolc gyártó, a Citroën, a Hyundai, az M-Sport-Ford, az Opel, a Peugeot, a Škoda, a Toyota és a Volkswagen.

És ez még nem minden…

Semmiképpen sem maradhat ki az ERC-történelemkönyvekből, hogy: Mikko Heikkilä, Filip Mareš és Mārtiņš Sesks lesznek az első pilóták, akik Toyota GR Yaris Rally2-vel indulnak az Európa-bajnokság egyik fordulóján.

Korábbi bajnokok visszatérését is láthatjuk a magyar futamon: Efrén Llarena a 2024-es évben megcélozza második ERC-címét. Sara Fernández számára pedig a cél a harmadik ERC-elsőség megszerzése a navigátorok között.

Nemzeti bajnokok is megmutatják tudásukat: Ausztriából (Simon Wagner), Új-Zélandról (Paddon) és Romániából (Simone Tempestini) is ellátogat a nemzeti bajnok az ERC-szezon idénynyitójára.

Andrea Mabellini, 2024-ben akarja kiharcolni az első ERC-dobogós helyezését, és ugyanez a célja Erik Caisnak.

,Tizenheten indulnak a Junior ERC trófeáért: A Hankook-abroncsokon zajló FIA Junior ERC-sorozat magyar futamára 17 versenyző nevezett be: Timo Schulz, Mattia Zanin, Max McRae, Mille Johansson, Jaspar Vaher, Leevi Lassila, Karl-Markus Sei, Calle Carlberg, Liam Müller, Patrik Herczig, Alfred Kramer, Daniel Polášek, Davide Pesavento, Geronimo Ermanno Nerobutto, Jack Brennan, Aoife Raftery és Aleksandar Tomov.

A második szezonját kezdi Bogdan Cuzma, Mathieu Franceschi és László Martin, akik immár tapasztalattal a hátuk mögött kezdhetik meg az új szezont.

Hazai hősök akcióban: Az ERC hazai fordulóján a magyar versenyzők közül Bodolai László, Bútor Róbert, Csomós Miklós, Hadik András, Klausz Kristóf, Bertalan Márton, Német Gábor, Ollé Sándor, Ranga Péter és Trencsényi József veszi fel a küzdelmet a nemzetközi élmezőnnyel.

Négyen szállnak harcba az ERC3 trófeáért: a tinédzser Kerem Kazaz, Filip Kohn, Martin Ravenščak és a korábbi bajnok Igor Widłak.

Az ERC nagy visszatérői: Philip Allen és Vladas Jurkevičius rendelkezik már ERC-tapasztalattal, akárcsak Giacomo Costenaro, aki legutóbb 2016-ban versenyzett ebben a sorozatban.

Klasszisok: A román Cristiana Oprea és a finn EWC-újonc Tuomas Välilä az ERC4 kategória versenyzői között méreti meg magát.

A Veszprém központtal tartandó V-Híd Rally Hungary április 12-14. között zajlik majd, és a 2024-es ERC-szezon nyitófutama lesz. A verseny megrendezésében névadó támogatónk a V-Híd Zrt., kiemelt támogatóink a Sportoló Nemzet, Nemzeti Sportügynökség és a HM Sportért Felelős Állam, valamint a Szerencsejáték Zrt.