A Rally Hungary lesz a 2024-es ERC-sorozat nyitóversenye, amelynek a Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség a promótere. A magyar Európa-bajnoki futamot, amely immár ötödik alkalommal szerepel a naptárban és harmadik alkalommal is az Ügynökség támogatásával tartják meg április 12. és 14. között Veszprém központtal, murvás pályákon. Rali Európa-bajnokot öt aszfaltos és három murvás verseny eredménye alapján avatnak.

A rali Európa-bajnoki címért küzdő versenyzők 2024-ben nyolc versenyen méretik meg magukat, a kontinens nyolc különböző pontján – ez derül ki a sorozat alapjaiban megújult versenynaptárából, amelyet az FIA Motorsport Világtanácsának jóváhagyása után ma hoztak nyilvánosságra.

Eszerint az ERC-szezon Magyarországon veszi kezdetét, majd a Kanári-szigeteken, Svédországban, Észtországban, Olaszországban, Csehországban és Nagy-Britanniában méreti meg magát a mezőny, mielőtt októberben sor kerül a szezonzáró lengyel viadalra.

A versenynaptár 2013 óta a legnagyobb változtatásokon esett át, ugyanakkor megmaradnak a hagyományos futamok is (Rally Islas Canarias, Rally di Roma, Barum Czech Zlín Rally), amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen a sorozat. Magyarországra ötödik alkalommal tér vissza a mezőny, amely a sikeres nyíregyházi évek után ezúttal Veszprém környékén méreti meg magát.

Iain Campbell, az ERC igazgatója szerint: „Nem semmi, hogy a 2023-as Európa-bajnoki szezont Magyarországon fejeztük be, a 2024-est pedig ugyanott kezdjük, ráadásul más helyszínen és más talajtípuson. Láttam a gyorsaságikat, és annyit ígérhetek, hogy kemények lesznek, egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz, amelyek szerepelnek a bajnokság programjában. Ami viszont biztosan változatlan, az a magyar szurkolók elkötelezettsége. A legutóbbi versenyen láttuk, mennyire lelkesek, és hogy szeretik Mixit, aki Nyíregyházán nagyon közel került a futamgyőzelemhez. Biztosan Veszprémben is ott lesznek a pályák szélén.”

Weingartner Balázs, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt igazgatóságának elnöke elmondta, büszke rá, hogy az ERC nyitófutamát rendezhetjük meg Veszprémben: „Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy a hazai ralisportnak itthon és nemzetközi szinten is méltó megbecsülésben legyen része, úgy érzem, jó úton járunk. A murvás Rally Hungary a sportág igazi ünnepe lesz – remélem, számos magyar résztvevővel. Nemcsak hazánk helyét erősítjük ezzel az autó-motorport világtérképén, hanem a turisztikai forgalmat élénkítve Magyarország szálláshelyeinek kihasználtságát is növeljük, de számos további járulékos előnyt lehetne még említeni. Továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több meghatározó bajnokság naptárában kapjon helyet magyar versenyhelyszín.”

Őry Kornél, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke először is megköszönte Nyíregyházának az elmúlt évek vendégszeretetét, majd pedig elmondta, az ERC nemzetközi promótere mindenképp szerette volna, ha hazánk murvás futammal képviselteti magát a sorozatban.

„Nagyon örülünk, hogy ötödik alkalommal is megrendezhetjük a Rally Hungaryt – nyilatkozta Őry Kornél. – Azáltal, hogy a lengyelek az ERC után jövőre immár világbajnoki futamot rendeznek, az Európa-bajnoki versenynaptárban nagyon felborult volna az aszfaltos és murvás viadalok aránya, ennek kapcsán keresett meg minket a nemzetközi promóter, hogy tudnánk-e murvás versenyt rendezni. Szerencsére Veszprém városa és rutinos rendező, Lakatos Róbert segítségével nagyon rövid idő alatt tudtunk reagálni erre az igényre, így örömmel jelenthetjük be, hogy 2024-ben ERC-szezonnyitót rendezünk Veszprém központtal, a Veszprém-Balaton régióban található murvás pályákon. Sikerült megállapodni arról is, hogy a junior ERC-mezőny is rajthoz áll a versenyünkön, ami hatalmas sportdiplomáciai siker. A pályákról a szervezés ezen fázisában még korai lenne beszélni, de azt megígérhetjük, hogy izgalmakban nem lesz hiány.”

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hozzátette, Veszprém és térsége most a sport terén is megerősíti a helyét Európában: „Nagy büszkeség, hogy 2024-ben autósport-vonatkozásban Európa szintű figyelmet kap városunk. A versenyrendezés nem csupán a város és környéke autósport iránti elkötelezettségét tükrözi, hanem az egész régió rátermettségét, sport iránti aktivitását is. A változatos, murvás, földes és laza talajú pályák ideális kihívást nyújtanak a versenyzőknek és kiválóan illeszkednek a város több mint harmincéves ralihagyományaihoz. Biztos vagyok abban, hogy a verseny egyedülálló és különleges élményt nyújt mind a versenyzők, mind a szurkolók számára, miközben elősegíti a térség turisztikai és gazdasági fejlődését. Alig várjuk, hogy ismét felbőgjenek a motorok!”

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke megerősítette, milyen fontos a hazai autósport fejlődése szempontjából, hogy nagy nemzetközi eseményeket szervezzünk: „Borzasztóan fontos a magyar autósport szempontjából, hogy a Formula 1 mellett más szakágak nemzetközi eseményeit is megrendezzük Magyarországon. A Rally Hungary népszerűsége a szurkolók körében is óriási, ezért is nagy öröm, hogy továbbra is fogadhatjuk a kontinens legjobbjait. Ráadásul jövőre a nyitófutamon, amelyen tradicionálisan nagyon sok induló van, a kontinens, sőt a világ legjobbjai is megméretik magukat. Az MNASZ természetesen azon dolgozik majd, hogy a lehető legmagasabb sportszakmai hátteret biztosítsa a versenynek.”

Csomós Miklós 2023-ban az Európa-bajnoki sorozat állandó résztvevője volt, dobogóra állt a legendás Barum ralin, a magyar futamon pedig az utolsó előtti szakaszig vezetett az abszolútban. Egy kicsúszás akadályozta meg abban, hogy futamgyőztesként zárja az évet, ám esetében is igaz lehet, hogy ami késik, nem múlik.

„Nagyon örülök, hogy Magyarországon kezdődik az Európa-bajnokság, szerintem ez azt jelenti, hogy rengeteg induló lesz minden kategóriában – mondta Csomós. – Ami engem illet, alapvetően nagyon szeretem a murvás versenyeket, úgyhogy nagyon várom a rajtot, bízom benne, hogy a Zemplén után Veszprémben is gyorsak tudunk lenni, bár reálisan ezen a versenyen azért talán nehezebb lesz nyerni. Egyrészt mert jóval népesebb lesz a mezőny, másrészt murván szerintem sokkal gyorsabb a mezőny, mint aszfalton. De azért persze nem feltartott kézzel megyünk Veszprémbe.”

A magyar bajnoki címvédő Vincze Ferenc az idén az Eb-dobogón ünnepelhetett a Rally Hungaryn, s bár a jövő évi terveit még nem látja, nem szeretné kihagyni a magyar ERC-futamot.

„Nagyon szerettem a nyíregyházi versenyt, és aszfalton egyébként is jobban otthon érzem magam, úgyhogy kettős érzések vannak bennem amiatt, hogy murvára költözik az ERC-futamunk, de nyilván tagadhatatlan: nagyon jó, hogy nálunk rendezik a nyitóversenyt – mondta Vincze. – Így biztosan eljön az összes nagy név, aki a bajnokságban jó eredményt akar elérni, és a versenyzők többsége velem ellentétben egyébként is jobban szereti a murvát. Biztos, hogy érdekes lesz, kíváncsi vagyok, milyen pályákat jelölnek ki a szervezők, és nagyon szívesen ott lennék a rajtnál.”

ERC 2024 versenynaptár

  • Április 12-14.: V. Rally Hungary, Veszprém (murva)
  • Május 2-4.: Rally Islas Canarias, Kanári-szigetek (aszfalt)
  • Június 13-15.: Royal Rally of Scandinavia, Karlstad (murva)
  • Július 5-7.: Rally Estonia, Tartu, Otepää (murva)
  • Július 26-28.: Rally di Roma Capitale, Róma (aszfalt)
  • Augusztus 16-18.: Barum Czech Rally Zlín, Zlín (aszfalt)
  • Augusztus 30–szeptember 1.: Rali Ceredigion, Nagy-Britannia (aszfalt)
  • Október 11-13.: Rally Silesia, Lengyelország (aszfalt)