A versenyzők, a szurkolók és a nemzetközi promóter visszajelzései alapján is sikeres volt az idei Rally Hungary. A rali Európa-bajnokság Nyíregyháza központtal megtartott zárófutamáról egy hét távlatából készítettünk egy kis összegzést, amely bepillantást enged a rangos nemzetközi esemény kulisszái mögé.

Noha mindössze három versenynapról, és két napnyi pályabejárásról van szó (a párosok szemszögéből), egy nemzetközi raliverseny szervezése már hónapokkal a rajt előtt elkezdődik, esetünkben 2023 tavaszán. Erre azért is van szükség, mert a rali sajátja, hogy falvakat, erdőket, szőlőföldeket, gazdasági utakat érint, így a Rally Hungary szervezői nem kevesebb, mint 12 településsel, jó néhány borászattal és hegyközséggel szorosan együttműködve „rakták össze” a versenyt, amelynek sikeréért néhány nap leforgása alatt több mint hatszáz ember tette ki a szívét-lelkét.

Az eseményen dolgozók több mint 90.000 kilométert tettek meg néhány nap leforgása alatt – figyelve arra, hogy mindezt a legmagasabb környezetvédelmi besorolású járművekkel tegyék, így is csökkentve a rendezvény ökológiai lábnyomát. A pályaépítők több, mint negyven kilométernyi szalaggal jelezték a szurkolók számára a veszélyes zónákat, és 800 darab, a nézők elől elzárt területet jelző táblát helyeztek ki – utóbbira a természet megóvása érdekében volt szükség, elsősorban a kiemelt tájvédelmi területeken.

Az összehangolt, fegyelmezett munkán kívül természetesen szükség volt szerencsére is, amit már azzal megelőlegeztek maguknak a szervezők, hogy támogatóként melléjük állt a Tippmix.

„Sikernek könyveljük el, hogy az összes gyorsasági szakasz időben elrajtolt, hogy a szuperspeciálon ötezerötszáz ember élvezhette a show-t, amelyen nagyon jó volt a hangulat, csakúgy, mint a szombati belvárosi gyorsaságin és a vasárnapi mádi szakaszon: mindkettőt tízezres tömeg követte a helyszínen” – nyilatkozta Őry Kornél, a szervezőbizottság elnöke, kiemelve, hogy mindhárom helyszínen elérték a céljukat, vagyis közelebb hozták a ralit az emberekhez.

„Sportszakmai szemmel nagyon izgalmas csaták zajlottak, a magyar Európa-bajnoki menő Csomós Mixi egészen az utolsó előtti szakaszig vezetett a versenyben, ám akkor sajnálatos módon lecsúszott az útról, ám így is állt honfitársunk a dobogón, az idei magyar bajnok Vincze Ferenc személyében. A szervezéssel kapcsolatban is jó visszajelzéseket kaptunk a Nemzetközi Automobil Szövetség és a nemzetközi promóter irányából is: sikerült jó néhány területen javulni: a biztonságot és a szervezettséget egyaránt kiemelték, amire nagyon büszkék vagyunk.”