Mads Ostberg 2021 után másodszor nyerte meg a Rally Hungary-t – mellette a magyar bajnok Vincze Ferenc és a lett Martins Sesks állhatott fel az Európa-bajnoki futam dobogójára! A verseny legdrámaibb eseményét az utolsó előtti gyorsasági szakasz hozta, amelyen az addig magabiztosan vezető Csomós Miklós lecsúszott az útról és felborult.

De menjünk sorban!

Vasárnap négy szakasz várt a magyar ERC-futam mezőnyére, köztük az ikonikus mádi körgyorsasági, amely a viadal leghosszabbja volt a maga 25.35 kilométerével. Reggel Óhután kezdett a mezőny, és úgy tűnt, Csomós Miklós ott folytatja, ahol előző nap abbahagyta, hiszen újabb szakaszgyőzelmet könyvelhetett el, s ha csak 9 tizedmásodperccel is, de növelte az előnyét. A verseny leghosszabb szakaszán defektet kapott ugyan, de mivel Mads Ostberg is (Vincze pedig beragadt egy Peugeot mögé és hosszan autózott a porában), Csomósnak maradt 15 másodpercnyi előnye.

Elég lett volna, ha… Ha nincs az a balkanyar az utolsó előtti szakaszon.

„Lesodródtunk egy balos kanyarban, egy kis fa belógott és felborított minket – mondta Csomós, érthető szomorúsággal a hangjában. – Pedig próbáltuk biztonságosan lehozni ezt a két szakaszt, egyáltalán nem kockáztattunk. Nagyon csalódott vagyok…”

Ezek után Ostbergre és Vinczére vetült a reflektorfény: a sors furcsa fintorának köszönhetően a tavalyi és az idei magyar bajnok vívta meg a végső ütközetet a győzelemért. Egész hétvégén ment kettejük között az adok-kapok, de mivel Ostberg (aki korábban megszerezte a WRC2-es kategória világbajnoki címét) 8.9 másodperces előnnyel állt oda az utolsó szakasz rajtjához, azt csak be kellett osztani. Végül nem ezt a taktikát választotta, hanem még hozzá is tett.

„Nagyon jó hétvége volt, minden összeállt, ez volt a siker titka – mondta Ostberg. – Jó csatát vívtunk Csomós Mixivel és Vincze Ferivel is, számomra kétségtelenül ez volt a szezon fénypontja, miután a hazai versenyemen, a svéd futamon nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznem. A Rally Hungary-n az elejétől kezdve jól éreztem magam, tetszettek a szakaszok, és jó, hogy van okunk az ünneplésre is. A magyar szurkolók, akiket jól ismerek, azt mondják, innom kellene egy pálinkát, de az a rossz hírem van, hogy én nem vagyok nagy rajongója… Bár lehet, hogy két centet mégiscsak megiszom az este.”

Ostberg futamgyőzelme egyben azt is jelentette, hogy a norvég versenyző végzett a harmadik helyen az ERC összetett pontversenyében Hayden Paddon és Martins Sesks mögött.

Vincze Ferenc sem volt elégedetlen vagy szomorú, sőt… Ő előzetesen a top ötbe várta magát, a második hely ezt magasan felülmúlta.

„Sajnáljuk Csomós Mixiéket, mert nagyon megérdemelték volna a győzelmet, de ez benne van a raliban – mondta Vincze. – Mi szerencsére hibamentesen zártuk a versenyt, és a körülményekhez képest sikerült jó tempót is diktálni, amiért köszönettel tartozom a csapatnak, hiszen remek autót kaptunk. A mai egy viszonylag rövid nap volt, úgyhogy tudtuk, ha Mads (Ostberg) célba ér és nem hibázik, nem tudjuk ledolgozni a hátrányunkat. Nem is tudtuk. Egy-két felnit megütöttünk, de nem kaptunk defektet, és a hosszú körgyorson nagyon sokat mentünk egy Peugeot porában, de szerintem 12 másodperccel lemaradni egy Eb-futamon, nem szégyen, nem lehet okunk a panaszra, sőt!”

A dobogó harmadik fokán a lett Martins Sesks pezsgőzhetett, aki először indult a Rally Hungary-n. Biztos azonban, hogy nem utoljára.

„Először versenyeztem Magyarországon, és el kell mondanom, hogy ez egy nagyon nehéz rali – mondta Sesks. – Végig nagyon kellett koncentrálni, mert hosszú napokon vagyunk túl, de nagyon élveztem minden egyes kilométerét. A kedvencem a hosszú mádi szakasz volt, amelyet sikerült is megnyerni, a dobogós helynek pedig nagyon örülök!”

Magyar szempontból érdekes, hogy a versenyen 2019-ben első, és eddig egyetlen magyarként győzedelmeskedő Turán Frigyes ezúttal az ötödik helyen ért célba. „Megdolgoztunk ezért az ötödik helyért, úgyhogy büszkék vagyunk rá, mint ahogy arra is, hogy sérülésmentes autóval sikerült célba érnünk, ami nagy meló volt ezen a viadalon. Jó, húzós tempóban autóztunk, de nem kockáztattunk, ami most kifizetődött – a magyar bajnoki értékelésben pedig másodikok lettünk.”

A verseny egyik érdekessége volt Michelisz Norbert szereplése: túraautó-világbajnokunk számtalan ismeretlen dologgal találta szembe magát: először versenyzett szűk, erdei utakon, sötétben lámpasorral, először volt kénytelen egy másik emberre – a navigátorára, Tagai Róbertre – hagyatkozni, és először cserélt gyorsasági szakaszon defektes kereket.

Michelisz állta a sarat, sőt, nagyon élvezte az új kihívást, és végül a kerékcsere miatti időveszteség következtében a 13. helyen ért célba.

„Nagyon sok volt számomra az újdonság ezen a hétvégén, úgyhogy próbáltam felvenni a ritmust, amikor pedig ez sikerült, elkezdtem a sebességre is figyelni – mondta Michelisz. – Nehéz verseny volt, hálás vagyok a csapatnak és Robinak a sok segítségért. Nem voltak elvárásaim a hétvégével kapcsolatban, ma reggelig az időeredményekre se néztem rá. A cél az volt, hogy befejezzük a versenyt, és ez sikerült.”

Az Európa-bajnoki címet már korábban elhódította az új-zélandi Hayden Paddon, a junior ERC-bajnokot azonban Nyíregyházán koronázták meg: a román Norbert Maiorhoz került a trófea, amelyhez párosul egy teljesen támogatott versenyszezon jövőre az junior világbajnokságon!

RALLY HUNGARY, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG 8. FUTAMA, NYÍREGYHÁZA

Abszolút végeredmény: 1. Mads Ostberg, Patrik Barth (norvég, svéd, Citroen C3) 1:37:40.2, 3. Vincze, Percze (magyar, Skoda Fabia Evo) 12.8 másodperc hátrány, 3. Sesks, Francis (lett, Skoda Fabia RS) 1:26.2 perc h.