Az utolsó méterekig izgalmasan alakult a rali Európa-bajnokság idénynyitó futama, a V-Híd Rally Hungary, amelynek dobogóján Simone Tempestini, Mathieu Franceschi és Csomós Miklós ünnepelhetett!

A versenynek a célban van vége – aranyigazság ez, amely most is bebizonyosodott. De még ralis viszonylatban is ritkaság az, ami a Veszprém központtal megtartott murvás Rally Hungary-n történt: egészen pontosan hét alkalommal változott az összetett éllovas személye a 13 szakasz során – és öten mondhatják el magukról, hogy vezettek a versenyben.

Kőkemény rali volt, köves, poros, fárasztó – végig koncentráltnak kellett maradnia annak, aki nyerni akart. És többen is akartak. A szombati nap végén két Toyota állt az élen, ők azonban vasárnap kénytelenek voltak kiszállni a küzdelemből: előbb Mikko Heikkilä autójának bal első kereke szakadt ki, majd pedig Martins Sesks esett ki két szakasszal a verseny vége előtt, miután szemből nekicsúszott a partoldalnak.

Ekkor állt az élre Simone Tempestini, aki nemhogy nem nyert még Európa-bajnoki futamot, de a dobogón sem állt soha – hát most nagyon ügyelt rá, hogy megtartsa a vezető pozíciót. És sikerült is, ami földöntúli boldogsággal töltötte el.

„Ez az első ERC-futamom ezzel az autóval, és megnyertük! Szinte hihetetlen – lelkendezett a nyolcszoros román bajnok Tempestini a célban. – Rettenetesen nehéz verseny volt, könnyű volt hibázni, de a mi dolgaink szerencsére nagyon jól alakultak. Végig koncentráltunk, és ez meghozta az eredményt.”

Tempestini végül 17 másodperces előnnyel nyert Mathieu Franceschi előtt, aki összességében a legtöbb szakaszsikert (szám szerint ötöt) aratta, ám azért nem állt egyszer sem valódi harcban a győzelemért, mert a szombati második gyorsaságin felborult, emiatt egy percet veszített. A bukás utáni nagy elkeseredésért biztosan kárpótolta ez a második hely.

„Próbáltunk sietni, amennyire tudtunk, úgy, hogy közben vigyáztunk az autóra és a gumikra. A borulás nélkül előrébb végezhettünk volna, de ez benne van a pakliban – nagyon boldogok vagyunk” – mondta Franceschi.

A magyar szurkolók kedvence, Csomós Miklós a szakasz végén néhány másodpercre belenyugodott, hogy a negyedik helyen végzett, ám akkor jött egy újabb váratlan fordulat: kiderült, hogy az Európa-bajnoki címvédő Hayden Paddon defektet kapott a lőtér felénél, ami miatt annyi időt veszített, hogy visszacsúszott a negyedik helyre.

Csomós tehát a hazai versenyén felállhatott a dobogóra!

A szurkolók extázisban ünnepelték.

„Nagyon nehéz, de nagyon jó rali volt– nyilatkozta Csomós a célban. – Változatos versenyen vagyunk túl, amelyet persze mi sem úsztunk meg gondok nélkül, ma például a Lőtéren odaütöttem az autó hátulját, egy balos kanyarban kidobott minket a padka, és elhajlott a kormányösszekötő. Szerencsére következett a szerviz, ahol a csapat remek munkát végzett. A végére teljesen elfogyott a gumink, nem gondoltam, hogy előrébb léphetünk, de sikerült, aminek nagyon örülök.”

Csomós ezzel az eredményben az ORB-értékelés első helyét is megszerezte, mögötte Turán Frigyes és László Martin szerzett értékes pontokat a második és a harmadik helyen.

Az ERC-sorozat a jövő hónapban a Kanári-szigeteken folytatódik május 2-4. között – a Rally Islas Canarias az idei szezon öt aszfaltos futama közül az első lesz.

V-HÍD RALLY HUNGARY, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG 1. FUTAMA, VESZPRÉM

Abszolút végeredmény: 1. Simone Tempestini, Sergiu Itu (román, Skoda Fabia R5) 1:52:50.4, 2. Mathieu Franceschi, Andy Malfoy (francia, Skoda Fabia R5) 17.0 másodperc hátrány, 3. Csomós Miklós, Nagy Attila (magyar, Skoda Fabia Evo) 29.9 mp h.

A Rally Hungary sikeres megrendezésében névadó támogatónk a V-Híd Zrt., kiemelt támogatóink a Sportoló Nemzet, Nemzeti Sportügynökség és a HM Sportért Felelős Állam, valamint a Szerencsejáték Zrt.