Az ERC bemutatása

A legrégebbi rally-sorozat

Az 1953-ban alapított és a mai formában 2004-től működő bajnokság a legrégebbi nemzetközi rally-sorozat. A 2023-ban a fennállása 70. évfordulóját ünneplő ERC nemcsak a sportág csúcsát megcélzó fiatal tehetségek számára nyújt tökéletes gyakorlóterepet, hanem önmagában is célpontot jelent a versenyzőknek.

A sorozat struktúrája az „FIA rally piramist” tükrözi, ezáltal lehetőséget teremt a versenyzőknek, hogy nemzeti szintről nemzetközi szintre léphessenek. Ehhez Rally5-ös vagy Rally4-es versenyautókon szerezhetik meg a tapasztalatokat, mielőtt tovább lépnének a Rally3, majd az ERC legfőbb kategóriájába, a Rally2-be.

Innen a WRC-be vezet az út a világbajnok-aspiránsoknak, akik WRC3-as vagy WRC2-es kategóriára válthatnak a tapasztalatuk és a pénzügyi hátterük függvényében. Az ERC ugyanakkor mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy nemzetközi szinten versenyezzen, így az életkor és a készségek nem jelentenek akadályt.   

Különböző alkategóriák léteznek: FIA ERC3, FIA ERC4, FIA Junior ERC, ezeket külön pontozzák, hogy a versenyzők több pontot szerezhessenek, gyakrabban, valamint 2023-ban csapatbajnokságot is kiírnak.    

A 2023-as év a második, amikor a WRC Promoter GmbH végzi a promóciót, ami biztosítja, hogy az FIA Rally-világbajnokságéval egyenértékű legyen a médiajelenlét és az elérés. Ennek köszönhetően a rajongók világszerte átélhetik az összes rally összes szakaszának izgalmait és drámáját élőben a WRC+ és az új Rally.tv platformokon.

Négy aszfaltos és négy murvás verseny állítja kihívás elé az ERC versenyzőit és csapataikat, miközben a bajnokság örömmel fogadja négy hivatalos gumiabroncs-partner, a Hankook, a Michelin, az MRF és a Pirelli támogatását és részvételét. A Hankook pedig az FIA Junior ERC bajnokság újonnan kinevezett hivatalos gumiabroncs-beszállítója, amely májusban, a 78. ORLEN Rally Poland versenyen veszi kezdetét, és hat fordulóból áll.