Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) A Vértesben átszakadt a gát

2020-11-05 18:31

Velenczei Ádám a Vértesben futamot nyert – pályafutása során először. Az is fontos, hogy ezzel még szorosabbá, teljesen nyílttá tette a magyar bajnokság hajráját. A pontversenyt ugyan a címvédő Vincze Ferenc vezeti, de a különbség elhanyagolható, csupán egyetlen pont.

Még mindig a hatása alatt van a Vértes rali történéseinek?

Nagyszerű érzés versenyt nyerni. Fantasztikus volt először átélni, úgyhogy nagyon remélem, a jövőben még jó néhányszor lesz rá alkalmam. Éppen ezért úgy fogom fel ezt a sikert, amelyre építkezni lehet. Jót tett a győzelem, egyértelműen előrevisz minket, most már látjuk, mi kell a futamgyőzelemhez. Nyíregyházán azonban teljesen más lesz a helyzet. Sokkal nehezebb hétvége vár ránk, ahol talán előnyben lesznek a nagyobb rutinnal bíró riválisok.

Annyira talán nem lesznek extrémek a körülmények, mint tavaly.

Bízom benne. Emlékszem, hogy három napig megállás nélkül szakadt az eső, villámgyorsan változtak a körülmények, amelyekhez roppant nehéz volt alkalmazkodni. Átalakultak a szakaszok, az egynyomos erdei utakon olyan kövek kerültek elő, amiknek a pályabejáráson nyomuk sem volt. Mi is kaptunk egy defektet. Ez most el kell kerülnünk, mert csak akkor érhetünk el jó eredményt.

Mindkét értékelésbe neveznek?

Igen. Ott leszünk az ERC és az ORB mezőnyében is, de természetesen a magyar bajnokság élvez prioritást. A szombati napra koncentrálunk, hiszen olyan mintha egy kétversenyes, őrült hajrá kezdődne meccsnullról. Négyen nagyon közel vagyunk egymáshoz, de aki Nyíregyházán ront, nem ér célba, vagy kevés pontot szerez, annak gyakorlatilag elszállnak a reményei. Mi pedig azt szeretnénk, ha a bajnoki cím sorsa az utolsó versenyen dőlne el.

Most már taktikázni kell?

Elsősorban saját magunk teljesítményére fókuszálunk, de figyelnünk kell azt is, hogy hol tartanak a többiek. Ez egy ilyen játszma, és ilyen lesz a következő is. Meg kell tisztelni a zempléni pályákat, óriási alázatra lesz szükség a Rally Hungaryn. Aztán, ha a szombati feladatot jól teljesítettük, remélem, hogy az ERC mezőnyében vasárnap lehetőségünk lesz egy felszabadult örömautózásra. Az Eb-futam ugyanis mégiscsak a sportág hazai ünnepe.