Turán nyert, Ingram az Európa-bajnok!

2019-11-10 17:13

- Chris Ingram elképesztő izgalmak után szerezte meg az Európa-bajnoki címet

- Turán Frigyes a szervizparkba menet tudta meg, hogy nem harmadik, hanem nyert

- Herczig Norbert a mostani ötödik hellyel az év végi ötödiket is megszerezte

 

Őrületes utolsó szakasszal ért véget a Rally Hungary és az ERC-sorozat! Az Európa-bajnoki címért küzdő versenyzők közül Chris Ingram és a versenyben addig vezető Alexey Lukyanuk is defektet kapott, ami alaposan megkavarta a végső sorrendet.

A vége az lett, hogy Turán Frigyes megnyerte a viadalt (tizenhat év után újra magyar Eb-futamgyőztest avattak Nyíregyházán), Chris Ingram révén pedig 1967 után újra brit bajnoka van az Európa-bajnokságnak.

„Pokoli nehéz volt, de végül minden jól alakult – nyilatkozta Chris Ingram. – Köszönöm mindenkinek, aki támogatott – végig éreztem, hogy nagyon sokan álltak mögöttünk, és hálás vagyok érte. Nagyon kemény évünk volt, de nem egyedül csináltam végig – a körülöttünk lévő emberek nélkül nem válhatott volna valóra az álmunk. Ross (Whittock) hihetetlen volt, ő a legmegbízhatóbb ember, akit ismerek, a fellegekben járok! A csapat is fantasztikus volt, csakúgy, mint az autó!”

Nem csupán Chris Ingramnek ért fülig a szája, hanem Turán Frigyesnek is, aki már elkönyvelte, hogy harmadik – ráadásul érzése szerint nem is túl gyorsan jött végig az utolsó szakaszon –, amikor megtudta, hogy valójában nyert.

„Már úton voltam a szervizparkba, amikor hívott a csapat, hogy nem harmadikok vagyunk, hanem elsők. El sem hittem! El kellett telnie egy kis időnek, hogy felfogjam, és megmondom őszintén, nagyon megérintett. Ez egyszerűen fantasztikus! Pedig megmondom őszintén, hogy először azt hittem, ez az utolsó gyorsasági nem hiányzik már egyáltalán, mert nagyon extrémek voltak a körülmények a leszálló köd miatt, de most már azt gondolom, nagyon is kellett! A verseny összességében fantasztikus volt, szeretem ezeket a pályákat, csak az eső rontotta kissé az összhangot – de a történtek után már minden szép! S hogy minek köszönhető a sikerünk: a Hankook abroncsoknak, hiszen azon kevesek közé tartoztunk, akik egyetlen defektet sem kaptak, pedig nehezek voltak a körülmények. Ilyen eredményben titokban sem reménykedtem – ez egyszerűen elképesztő!”

A dobogó harmadik fokára a remekül és okosan hajrázó ír Callum Devine állhatott fel, míg a negyedik helyen az elképesztően boldog Ingram érkezett végül. A célban felugrott a kocsija tetejére, és meghatódva köszönte meg a gratulációkat.

Magyar szempontból érdekes, hogy a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős az ötödik helyen végzett, ami az év végi ötödik helyet is jelentette számára – ez eggyel jobb, mint a tavalyi hatodik.

„Minden volt itt, ami a rali sava-borsa, kicsit túlélő-túra jelleget öltött a délelőttünk – mondta Herczig. – Ömlött az eső, hömpölygött a víz, így szerintem csoda, hogy csak egyszer történt meg, hogy álló kerekekkel csúsztunk és le is fulladtunk. Aztán magához tért a motor és mentünk tovább, s végül sok viszontagság után megszereztük az ötödik helyet.”

 

RALLY HUNGARY, AZ EB 8. FUTAMA, NYÍREGYHÁZA

Abszolút végeredmény: 1. Turán Frigyes, Bagaméri László (magyar, Škoda Fabia R5) 2:11:28.0, 2. Lukjanjuk, Arnautov (orosz, Citroën C3 R5) 33.7 mp h., 3. Devine, Hoy (ír, Hyundai i20 R5) 1:25.9 p h.