Elektromobilitás a versenypályán

e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.

Az autókrosszban és ralikrosszban is Európa-bajnoki címig jutó Szabó Krisztián és a briliáns hangú énekesnő, Zséda is részt vesz a Nyíregyháza Rally belvárosi szakaszán.

Az elmúlt években világszerte tapasztalható az elektromos közlekedés térnyerése, folyamatos fejlődése. Az elektromos gépjárműipar a technológiai innovációk fontos területe lett és az eddigi tapasztalatok alapján előre vetíthető, hogy az elektromobilitás a jövő egyik vezető iparága lesz. Az elektromobilitás, mint fenntartható és környezetbarát közlekedési technológia jelentősen hozzájárulhat a károsanyag kibocsátás globális csökkentéséhez is.

Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. az elektromobilitás hazai elterjesztéséhez kapcsolódó kormányzati feladatok szakmai támogatására jött létre. Az elmúlt közel két évben ország szerte számos rendezvényen jelent meg azzal a céllal, hogy a nagyközönség számára testközelből is bemutathassa az elektromobilitás előnyeit, megválaszolja a felmerülő kérdéseket, eloszlassa az esetleges tévhiteket. Fontos, hogy minél többen értesüljenek arról, hogy amellett, hogy a kormány 1,5 millió forinttal támogatja a környezetbarát járművek vásárlását, a tulajdonosok számos adó- és illetékkedvezményben részesülhetnek. Nincs például regisztrációs adó és nincs forgalomba helyezési illeték sem, ahogy cégautó adóval, helyi gépjárműadóval és visszterhes vagyonszerzési illetékkel sem kell számolni. A zöld rendszámos autók számára a parkolás is ingyenes.

Az elektromobilitást népszerűsítő eseményeken rengeteg gyermek és felnőtt is kipróbálhatta például az elektromos rollereket, bicikliket, a segway, vagy hoverboard egyes modelljeit. A tesztvezetések alkalmával az érdeklődők maguk is megtapasztalhatták, milyen érzés egy elektromos autó volánjánál ülni.Most hétvégén Nyíregyházán, a Kossuth téren és szervízparkbantalálkozhatnak a témával és az eszközökkel az érdeklődők.

Az autósportban több területen is megjelentek a hibrid, vagy épp tisztán elektromos járművek, ám a rali sport kivétel ez alól. Ma még szinte elképzelhetetlen, hogy a gyorsasági szakaszokon hangtalan autók suhanjanak, hogy a szakavatott fülek ne ismerhessék fel már csaupán motorhangról a közeledő versenygépet. Ám például a rallycross kifejezetten elektromos autóknak való.

Eddig még soha nem láthattunk raliversenyen elektromos autót, így a VW e-Golf különleges színfoltja lesz előfutóként a pénteki városi gyorsasági szakasznak, majd szombaton a látványos Mád-Disznőkő közötti útvonalnak. Cél, hogy az autózást és a sebességet kedvelők megbizonyosodhassanak arról, hogy azzal, hogy a környezetet kíméljük, még nem kell lemondani sem a tempóról, sem a vezetési élményről. A volán mögött ez alkalommal Szabó Krisztián autókrossz és ralikrossz Európa-bajnok foglal helyet, míg a navigátor szerepét az elektromobilitás egyik nagykövete, Zséda vállalta.

 

„Nagyon örülök, hogy az elektromobilitás nagyköveteként részt vehetek az 1. Nyíregyháza Rallyn. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Szabó Krisztián ralikrossz Európa-bajnokkal én is átélhetem az autóversenyzés élményét a Nyírség fővárosában. Igaz, hogy a mindennapokban a környezetbarát és csendes elektromos autózást részesítem előnyben, de igazi élmény lesz hallani a rally versenyautók dübörgését. Az egyébként is pörgős hangulatot csak tovább fokozza egy ilyen versenyen, hogy a szurkolók testközelben találkozhatnak kedvenc versenyzőikkel. Az autósportokhoz a korábbiakban is volt már némi közöm, hiszen pár éve Jenson Button Forma 1-es sztárpilótának egy igazi versenyautóban mutathattam meg a fővárost, amelyet természetesen ő vezetett.”

 

Érdekesség, hogy a tervek szerint 2021-tól a ralikrossz bajnokságokat elektromos autókkal vívják majd. Az átállás, a versenyről való tradicionális elképzelések megváltozása, az elektromos autózás megszerettetése mind olyan fontos részei a sportágnak, melyet Szabó Krisztiánnak, akinek élete a versenyzés, nemcsak meglépnie kell, hanem a közönséggel is megismertetnie és megszerettetni.

Az 1. Nyíregyháza Rallyn ezért rendhagyó körülmények között jelenik meg a versenyző. Egy Volkwagen e-Golfot vezetve a pénteki városi gyorsasági szakaszon Zsédával autózik majd, míg szombaton a korábbi navigátor Répa Katával – aki az e-Mobi Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője –, előfutó autóként teszik meg a Mád és Disznókő közötti gyorsasági szakaszt. Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet az elektromos autózásra, az elektromos autókban rejlő versenyzési lehetőségekre, bevonják az autózást szerető közönséget a versenyzés e környezetkímélő formájába.

 "Nem nagyon építettek még elektromos ralikrossz-autót, de adatokat már láttam, és biztos vagyok benne, hogy egészen más élményt ad majd a vezetésük, hiszen azok még a mostani 580-600 lóerős autóknál is 100 lóerővel erősebbek lesznek" - mondta el Krisztián, és hozzátette, az autógyáraknak is érdekük, hogy az elektromobilitásban tervezett fejlesztéseiket éles körülmények között tesztelhessék. "A ralikrossz egyébként az elektromos autóknak van kitalálva, mert a futamok rövid távúak, így az akkumulátor biztosan nem fog lemerülni, még csúcsteljesítmény leadása mellett sem."